Over ons

In de afgelopen zestig jaren heeft het koor vele hoogtepunten gekend: concertreizen door Europa (onder andere Rome, Krakow, Berlijn, Moskou en Barcelona) en de V.S. en Canada. Het koor sloot zich aan bij de internationale federatie Pueri Cantores, waar dhr. Wim Buys geruime tijd internationaal president van was. Van een jongenskoortje dat de mis in de Paterskerk opluisterde, groeide het koor uit tot een succesvol mannen- en jongenskoor (sinds een aantal jaren zelfs een gemengd koor) dat van binnen en buiten Europa concertuitnodigingen krijgt. Bovendien is het koor voor een aantal zangers de start geweest van een muzikale carrière en/of studie aan het conservatorium.

Op dit moment bestaat het koor uit ongeveer 30 leden, variërend in leeftijd van 8 tot 44 jaar. De muzikale leiding is in handen van dirigent Geert Verhallen. Ook krijgen alle leden elke dinsdag stemvorming van zangpedagoge Janine Heuts.

Wie zijn wij

Op 4 oktober 1959 werd het koor opgericht als jongenskoor de Zangertjes van Sint Frans, verbonden aan de Venrayse Paterskerk. Nu, vele jaren later, zijn wij een modern jongerenkoor dat zich bezighoudt met een heel breed kerkelijk en klassiek repertoire. 

Maar wie zijn wij dan eigenlijk? Enkele jaren geleden stond in een krantenbericht dat er jonge mensen, uit heel het land, die eigenlijk met hun maatjes aan het feesten zouden moeten zijn, iedere vrijdagavond bij ons zingen. Dat is ook zo: veelal komen de koorleden er op jonge leeftijd bij en kunnen ze geen afscheid nemen van de groep zodra ze ouder worden of gaan studeren. De vrijdagavond is de vaste Zangersavond geworden, voor jong en oud dé manier om het weekend te beginnen!

Misschien is onze kracht wel voornamelijk het feit dat wij lang niet meer een koor alleen zijn. Doordat we niet alleen samen zingen, maar ook spellenavonden, dagactiviteiten, sponsoringactiviteiten en natuurlijk werkweekenden en koorreizen beleven, zijn we inmiddels een hechte groep geworden. Een hechte groep, die openstaat voor nieuwe aanwas!

Wim Buys: oprichter van het koor

WimBuysDe geboren en getogen Hagenaar Buys kwam in 1959 naar Venray toe als onderwijzer van de St. Fransiscusschool maar kreeg van de paters Fransiscaners van de Paterskerk ook de opdracht om een kerkkoor op te richten. Daarmee was de geboorte van de Zanger(tje)s van St. Frans een feit. Het jongenskoor groeide in die jaren vrij snel naar een koor met ongeveer 100 leden. Elke zonder werd de hoogmis in de Paterskerk opgeluisterd. Daarnaast werden ook regelmatig concerten gegeven en maakte het koor uitstapjes naar binnen- en buitenland.

In 1967 stond Buys aan de wieg van de Pueri Cantores in Nederland. Deze internationale organisatie, aangestuurd vanuit Rome, stimuleert en helpt aangesloten koren bij de muzikale en culturele vorming van hun leden. Ook de instandhouding van koren zoals de Zangers van St. Frans behoort tot een van die doelen. Vanuit de Nederlandse organisatie kwam Wim Buys ook in het internationale bestuur terecht en is hij ook jarenlang voorzitter geweest van deze organisatie. Onder zijn voorzitterschap werd onder andere ook toenadering gezocht tot de Orthodoxe Kerk. Zijn Zangers van St. Frans was een van de dertig koren die in Nederland zijn aangesloten bij de Pueri Cantores. Met het koor maakte hij dan ook vele concertreizen over de gehele wereld. 

KOM SFEERPROEVEN!

Houd je van zingen? Lijkt het je leuk om in een koor te zingen? Kom dan eens luisteren en wie weet zing je daarna zelf mee! Wij bieden professionele zangbegeleiding en een gezellig groep! Meld je hier aan!