Vorige concertreis

Agenda

Meezingen? Word lid!

Reisverslag

De concertreis van 2013 ging van Venray naar Praag om vervolgens door te reizen naar Bratislava, Boedapest en tenslotte Wenen. Een fantastische reis met een mix van muziek, cultuur en vakantie.
Een uitgebreider verslag met foto's volgt. Hieronder een eerste uitwerking.

Reisdag 4 juli 2013

Vandaag is misschien wel de allerdrukste dag van onze hele reis. We zijn vroeg opgestaan om Budapest (locals spreken het uit als Boedapesjt) te verkennen. Zowel stadsdeel Buda, als stadsdeel Pest worden aangedaan. Aangezien er vandaag temperaturen van boven de 30 graden verwacht zijn, hebben we ons goed ingesmeerd, luchtige kleren aangetrokken en een extra voorraadje water meegenomen. Onder leiding van onze Duits- en Engelssprekende gids Catharine zijn we op een behoorlijk aantal hotspots van Budapest geweest. Natuurlijk hebben wij ook weer gepicknickt in het park, wat inmiddels een traditie aan het worden is deze reis.

Om 16.15u hebben we afgesproken voor de in de Szent István Bazilika (St. Stefanusbasiliek) van Budapest, waar we om 18.00u een mis opluisteren. Dit meest bekende en ook grootste kerkelijke gebouw van Budapest werd, na tientallen jaren “under construction” te zijn geweest, in 1905 voltooid. De basiliek is gewijd aan de heilige koning Stefanus, wiens rechterhand als reliek in de basiliek wordt bewaard. Wát prachtig is het hier; iedereen was enorm onder de indruk. Waar je ook kijkt, werkelijk overal zie je de mooiste schilderingen, beelden en verlichting. De basiliek is heel kleurrijk en alles is afgewerkt met bladgoud. Trots zijn we, dat wij hier mochten zingen! Om 18.00u was het zover: in een Engelse opstelling hebben we de mis opgeluisterd. Het ging super goed en alle koorleden en begeleiders waren dan ook onder de indruk. Onze buschauffeuse sprak over “echte tranentrekkers” en een Nederlandse vrouw besloot, naar aanleiding van deze mis, spontaan om met ons mee te gaan eten. Want ja, eten, daar hadden we wel zin in gekregen na de mis! We zijn naar een restaurant gegaan waar ons wederom een typisch Hongaars gerecht werd voorgeschoteld. De moeilijke naam is ons ontgaan, maar we startten met een groentebouillon, om vervolgens een varkenslapje op een bedje van aardappeltjes in de schil met gebakken paprika en ui in een rode knoflooksaus te krijgen. We sloten af met een soort opgevouwen pannenkoek met pap er in en chocoladesaus eroverheen. Over dit laatste gerecht waren de meningen verdeeld... Gedurende het gehele diner stond een Hongaars gezelschap (Hungarian Gipsy Music) muziek te maken met onder andere twee violen en een contrabas. De toon werd –letterlijk- gezet en het werd nog een heel gezellige avond.

Reisdag 5 juli 2013

Na een lange, warme nacht (we mochten een keer een uurtje langer uitslapen –bedankt, organisatie!!!-) wacht ons een afwisselende dag. We zijn vandaag begonnen met het inpakken van onze koffers voor de doortocht naar Wenen en het opruimen van de kamers. Geloof ons, op enkele plekken leek het werkelijk alsof er een bom was ontploft. De hele vloer bezaaid met kleding, beddengoed, badgoed, (lege) chipszakken etcetera . Eenmaal opgeruimd en ingepakt zijn we vertrokken met de bus. Een paar nobele jongens hebben hun Florintmuntjes nog verzameld in een boterhamzakje, om één van de vele bedelaars een fijne dag te kunnen bezorgen. Daarna zijn we naar de St. Michaelskerk vertrokken, een wat kleinere kerk in het centrum van de stad. Om 14.00u hadden we hier een lunchconcert. Het was vandaag zo warm dat we met enige tegenzin onze uniformen aantrokken. We “dreven” tijdens het zingen bijna uit onze kledij, maar dat kon de pret absoluut niet drukken. Wederom zongen we prachtig en was het publiek onder de indruk. Een bijzonder moment ontstond, toen bij ons voorlaatste lied ineens een wolkbreuk plaatshad. Door de nog openstaande kerkdeuren zagen wij een zware regenbui door de straat heen gaan en het regengekletter op de kerk (en de daardoor direct ontstane koelte) zorgden voor een bijzondere sfeer. De afsluiter, het Halleluja van G.F. Händel, klonk net als de andere liederen als een klok en werd opgevolgd door een enorme staande ovatie. Men stopte pas met klappen toen we allemaal de kerk uitgelopen waren. Een mooie bevestiging voor het gehele koor met de solisten, de dirigent en de organist.

Na het concert hebben we ons vlug omgekleed om te starten aan de rit naar Wenen. We namen afscheid van Alice en Peter-Paul (de ouders van de drieling, die ons twee dagen vergezeld hebben) en zullen in Wenen de vriendinnen van drie van onze Zangers ontmoeten (Lenie, Inge en Irene). Er wachten ons nog een paar mooie dagen in de stad van Sissi, voor we alweer aan onze terugreis gaan beginnen...


Zangers van Sint Frans | Opgericht in oktober 1959 | Lid van de internationale Pueri Cantores

Adres koorhuis: "De Galmhut", Langeweg 92, Venray. | Tel.: 0478-512001 | © 2016 Zangers van Sint Frans